Stacks Image 5
EL TORCAL

Net onder Antequera, op de weg naar Villanueva de la Concepción, ligt een enorm maanlandschap van kalksteen, 17 km2 groot.

Je kunt er best naartoe rijden via de landelijke route, die op de ringweg bij Málaga start bij de afslag ‘ Camino de Antequera ‘ (groen aangegeven op de verkeersborden). De weg voert via de slaperige plaatsjes Almogia en Villanueva de la Concepción, waarna borden verder de weg omhoog wijzen.

Door de uitslijting van de zee en de invloed van de atmosfeer op het kalksteen is in de loop der eeuwen een werkelijk fantastisch landschap ontstaan, waarin je witte en grijze rotsformaties kunt zien zover het oog reikt. Het is een van de indrukwekkendste landschappen in zijn soort in Europa.

Torcal staat voor karstformatie. Allerlei karstformaties in uiteenlopende vormen en maten zijn het verbluffende resultaat van het natuurproces: op elkaar gestapelde stenen pannenkoeken, zuilen, taartjes en reusachtige paddenstoelen van steen, plateaus en kloven. In een onvoorstelbaar ver verleden vormden deze natuurlijke kunstwerken het robuuste binnenste van dit bergmassief. Sommige vormen zijn duidelijk definieerbaar: zo kan je het zeepaardje vinden, maar ook de hondenkop (Cara Perro), de Sombrero, de schildpad (la Tortuga) of de schroevendraaier (el Tornillo), de keizer en de keizerin, de messen en de gootsteen!

Aan het eind van de weg, het park in, ligt een uitgebreid informatiecentrum, en er zijn een aantal wandelingen door het park mogelijk. Hou er rekening mee dat het hier aanzienlijk frisser kan zijn dan aan de kust. Op de hoogste top, de Camorro Alto (1369 m) wordt het ’s zomers nauwelijks warmer dan 15 graden. Het informatiecentrum is open van 10.00 u tot 17.00 u.

Bij het bezoekerscentrum beginnen twee wandelingen, die langs de meest opvallende rotsformaties voeren. Wees voorzichtig bij het verkennen van de omgeving, want in de wirwar van rotsformaties raak je snel de weg kwijt. Houd bij voorkeur het met groen gemarkeerde wandelpad naar Torcal Alto aan. De groene route neemt ongeveer één uur in beslag, de gele route duurt minstens 3 uur. Bordjes en paaltjes geven de weg aan, maar het is af en toe zoeken naar de juiste richting tussen de rotsen en stenen. Wie weinig tijd heeft moet genoegen nemen met enkele minuten bij de uitkijkpost ‘ Mirador las Ventanillas ‘ (maar met grandioos zicht over de baai van Málaga, 30 km verder).

Stacks Image 8
FUENTE DE PIEDRA

Dit is één van de 4 flamingobroedplaatsen die Europa rijk is. Te bereiken via de autosnelweg Sevilla – Granada (A92), afslag Fuente de Piedra, vlak bij Antequera. Elke lente broeden hier flamingo ’s in uit modder gebouwde nesten. In een bepaald broedseizoen zijn hier ooit 25.000 vogels geteld, verspreid over 160 vogelsoorten.

Vanuit het dorp kun je behoorlijk dicht bij de zoutwatermeren komen. Of er broedkolonies zijn, hangt af van of er voldoende neerslag is gevallen en of er genoeg voedsel is voor de vogels. De broedperiode loopt van het einde van de winter tot in de zomer. In het voorjaar is Fuente ideaal, omdat vele kleine eilandjes de broedplaatsen bijna ontoegankelijk maken voor de roofdieren.

Maar de natuur kan ook onverbiddelijk zijn: in droge jaren moeten de ouders hun jongen achterlaten als prooi voor de vossen, die het droogvallende meer binnendringen. Het loont de moeite een verrekijker mee te nemen.

Het ‘centro de los visitantes’ geeft uitvoerig uitleg over de flora en fauna. Open van 10.00 u tot 14.00 u en van 17.00 u tot 19.00 u in de zomer (01.04 tot 30.09), en van 16.00 u tot 18.00 u in de winter. Om het uur wordt een Spaanstalige video (maar ondertiteld in het Engels) vertoond. Eerste voorstelling om 10.30 u. Gesloten op maandag, maar open op zon- en feestdagen.

Tijdens de lente en de zomer haalt de lagune een 9000 bezoekers per maand.

Praktische info: huur verrekijker 3 euro/uur; fiets 5 euro/uur. Men kan een geleid bezoek aanvragen. Dan kom je, gewapend met verrekijker en telescoop, in een zone die normaal ontoegankelijk is voor de bezoeker. Minimaal 8 personen; 6 euro per volwassene, en 4 voor kinderen, met speciale prijs voor groepen van meer dan 25 pers. Info: 00.34.952.712554 of 00.34.670.943894 of via villadifonte@terra.es (info april 2013).


Stacks Image 11
MONTES DE MALAGA

Aan de noordzijde wordt Málaga begrensd door de Montes de Málaga. Deze zone van middelhoge bergen vormt een natuurlijk gebied met heel veel bergstromen, die diepe kloven met steile bergwanden hebben uitgesleten.

Midden het bergmassief ligt het Montes de Málaga natuurpark. Behalve het prachtig landschap biedt het natuurpark ook een aantal voorzieningen zoals parkeerplaatsen, sanitair, picknickterreinen enz.

Het is een heuvelachtig gebied dat vanaf de middeleeuwen grotendeels is ontbost. Die ontbossing zorgde voor erosie en overstromingen, maar pas in de jaren dertig van de vorige eeuw is men begonnen met een herbebossingsprogramma. In het voorjaar kun je langs een prachtige amandelroute rijden door het landschap dat roze en wit kleurt van de bloeiende amandelbomen.

Komend van Colmenar neem je de Ruta Turística naar Málaga, die je op indrukwekkende vergezichten over de baai van Málaga trakteert. Langs de weg vind je een aantal venta ‘s, herbergen in plattelandsstijl en meer dan 100 jaar oud. Vroeger boden ze een rustplaats voor postkoetsen en reizigers.

Het lijkt beter deze weg bij de terugkeer te nemen. Enerzijds biedt deze weg, dalend naar Málaga, zeer mooie vergezichten, en anderzijds is deze ruta turistica vanuit de stad moeilijk te vinden (in tegenstelling tot de camino de Antequera). Eens in Málaga neem je aan het rond punt rechts (volg ‘todas direcciones’), en je komt gelijk weer op de autosnelweg richting Almuñecar.

Het loont misschien ook de moeite, vooraleer naar Colmenar af te slaan, even te stoppen in het kerkhof van Casabermeja, als nationaal monument geklasseerd. Het staat er vol met originele grafheuvels, grafkelders en siertorentjes.

Voor de liefhebbers: tijdens de afdaling kan je eventueel halt houden voor een korte wandeling bij de Fuente de la Reina (of de fontein van de koningin), dicht bij de Puerto del Leon (leeuwenpas). Je volgt het asfaltweggetje langs de Fuente. Na 100 meter buigt het straatje af naar rechts, richting Pico de la Reina. Heen en terug is het ongeveer 30 minuten. I.p.v. rechts af te slaan kan je ook rechtdoor gaan, dit is onderdeel van een langere wandeling, bvb langs de zendversterker bergafwaarts tot Las Contadoras, genoemd naar de iets lager gelegen boerderij op de linkerkant. Komend van Colmenar bevindt de Fuente zich aan de rechterkant, bij een bocht naar links.


Stacks Image 14