Stacks Image 5
INTRO EN WEETJES

Sinds Spanjes beruchte dodenpad ‘El Camino del Rey’ (het meest angstaanjagende wandelpad van Europa) vernieuwd is, heeft Andalusië er een populaire attractie bij. Tot vorig jaar (2015) was de Camino nog ‘off limits’. Je moest gillend gek zijn wilde je je leven wagen op dit vervallen weggetje van beton en ijzer boven een ijzingwekkende kloof. Dit wandelpad is in heel Spanje berucht omwille van zijn spectaculaire ligging: op duizelingwekkende hoogte, tegen de verticale wand van een natuurlijke rotskloof ten zuidwesten van Antequera en ten noordwesten van Málaga, waar de rivier Guadalhorce doorheen stroomt of vervaarlijk kolkt als het heeft geregend.

Het wandelpadje kreeg zijn naam nadat koning Alfonso XIII het pad in 1921 bij wijze van inhuldiging afwandelde, om in het midden van het bruggetje de ingenieur van het project te begroeten. De provincie Málaga vroeg Alfonso’s achterkleinzoon, de huidige koning Felipe, om de gerestaureerde Camino del Rey te komen inhuldigen, maar die stuurde zijn kat. De gewone Spanjaard liet het alvast niet aan zijn hart komen: de eerste maand na de heropening trok het koningspad bijna 25.000 nieuwsgierigen op zoek naar spanning en avontuur.

Met toegangswegen is de wandeling 7,7 km lang. Het meest spectaculaire deel - van passerelle tot passerelle – is 2,9 km. Reken op 3 à 4 uur voor het hele traject. Neem rustig de tijd want de natuur is adembenemend mooi.

Vertrek in Ardales. Het beginpunt ligt naast het restaurant El Kiosko, waar je kan parkeren. Vanaf het eindpunt in El Chorro kan je met de bus terug.

Toegang 10 euro. Je hoeft geen atleet te zijn, wel moet je over een goede conditie beschikken. Kinderen toegelaten vanaf 8 jaar. Open van 10 tot 14 uur in de winter (25 oktober – 26 maart) en van 10 tot 17 uur in de zomer (27 maart tot 24 oktober). Gesloten op maandag en bij extreme regen of wind. Tickets via reservas.caminitodelrey.info. Op tijd reserveren is noodzakelijk, want de Camino is uiterst populair.

Eten in El Chorro (250 inwoners): tapas in Bar El Camino met een toepasselijk biertje Gaitanejo? Uitgebreider lunchen kan in restaurant La Garganta del Chorro, een oude meelfabriek uit 1827 die werd omgebouwd tot vakantieoord, midden in het dorp. Naast de bar stopt elk halfuur een bus die je voor ca. 1,50 euro terug naar het beginpunt van de Camino (en je auto) brengt.

Je kan er met de wagen naartoe. Ardales ligt in vogelvlucht 35 km ten noordwesten van Málaga. Een alternatief is de trein te nemen in het Maria Zambrano station van Málaga. Vertrek om 10.05 u en aankomst in El Chorro-Caminito del Rey station om 10.47 u. Terug om 18.02 u met aankomst in Málaga om 18.50 u.

Logies: Dos Alamos is een klein vakantieparkje met parkeerterrein en vijf goed uitgeruste studio’s/appartementen met kitchenette en terras. Zwembad met ligbedden en buitenbar met muziek. Ontbijt 7,50 euro. Lunch/avondeten naar keuze. 50 euro/nacht en 250/week voor een tweepersoonskamer (2016). Eigenaars Monica en Adrie Hamoen organiseren ook paella-avonden of barbecues in de binnentuin, en jeepsafari’s (45 euro p.p.) door het natuurpark van El Chorro (www.dos-alamos.com en www.jeep-safari.com).

DE CIJFERS

De renovatie startte in 2013. De totale kost (5,5 miljoen euro) werd door de stad Málaga en de lokale overheden gedeeld. Ongeveer de helft werd geïnvesteerd in de nieuwe Camino, de rest kreeg als bestemming aanvullende diensten in het gebied, zoals wegen, parkeerplaatsen en busverbindingen. Die investeringen waren tegen januari 2016 al ruimschoots gecompenseerd: in minder dan een jaar tijd liepen al meer dan 300.000 bezoekers over het vernieuwde wandelpad, terwijl tal van directe jobs werden gecreëerd, en de horeca reeds meer dan 40 miljoen euro binnen haalde.

Op het wandelpad worden maximaal 600 personen tegelijk toegelaten, terwijl de controleposten om het half uur (max) 50 personen ineens doorlaten.

Stacks Image 11
EL CAMINO

Wandelend op het degelijk verankerde, minder dan één meter brede pad, is men veilig. Maar men voelt zich overgeleverd aan de rotswand, de ijle lucht en de afgrond waarin de Guadalhorce meer dan 100 meter lager een minuscuul stroompje lijkt.

Onder het vernieuwde pad bevindt zich de échte Caminito del Rey, die eigenlijk nooit bedoeld was als wandelpad. De smalle strook beton was een duizelingwekkende dienstweg om de arbeiders van de waterkrachtcentrale van El Chorro toe te laten reparatiewerken uit te voeren aan het omleidingskanaal tussen twee watervallen. De bouwwerken duurden van 1901 tot 1905, en het mag een wonder heten dat er tijdens die vier jaar geen ongelukken gebeurden.

Wie zich tot een jaar geleden over het pad waagde, had soms niet meer dan een ijzeren rail om zijn voeten op te zetten. Nadat in 2000 drie jongeren verongelukten, werd de dodelijkste wandelweg van Europa afgesloten. Wie stiekem toch de toegang via de spoorweg nam om bij het begin van het pad te raken, riskeerde zijn (of haar) leven, en een boete van 6.000 euro. Maar die gevaarlijke reputatie maakte het pad alleen maar aantrekkelijker voor avonturiers die uit alle hoeken van de wereld naar de kloof kwamen om het lot te tarten. In 2010 liet de laatste klimmer (een 25-jarige Duitser) het leven op het dodenpad.

Het pad moet je noodgedwongen beginnen aan de kant van Ardales: er geldt eenrichtingsverkeer door werkzaamheden. Voorlopig best zo, want het zal vrij griezelig zijn om elkaar langs de afgrondzijde te passeren. Een voordeel van Ardales als beginpunt is dat je het meest spectaculaire deel van de Camino voor het laatst bewaart. Wie het pad betreedt, wandelt een stukje door een prachtig natuurgebied, langs het stuwmeer van de Guadalhorce. Deze rivier ontspringt vlakbij het dorpje Villanueva del Trabuco in de provincie Granada en mondt uit in dit stuwmeer, in vogelvlucht 75 km westwaarts. Vroeger kwamen hier drie rivieren samen: de Guadalhorce, de Guadalteba en de Turón, die, als er heel veel regen in de bergen was gevallen, met razend geweld door de kloofwanden van La Garganta del Chorro (de keel van El Chorro) raasden. Soms spoot het water zo hoog aan de andere kant uit de nauwe kloof, dat het de mensen schrik aanjoeg. El Chorro betekent dan ook de waterstraal.

De schade die het water kon aanrichten was aanzienlijk. Hele velden, gaarden en huizen liepen tijdens de regenmaanden onder. Aan het begin van de 20ste eeuw werd daarom beslist een stuwmeer en omleidingskanaal te bouwen, de zogeheten desfiladero de los Gaitanos, dat het water in veilige banen moest dwingen. Daar waar je het kanaal kruist en de eigenlijke Caminito betreedt, krijg je een veiligheidshelm toegestopt. Wat verder blijkt dat die niet dient om je te beschermen tegen een val (zou zinloos zijn), maar om te voorkomen dat je je verwondt als je je hoofd tegen de laaghangende rotsen stoot.

De houten passerelle gaat over in een zandpaadje langs een idyllische vallei, de Valle del Hoyo, waar zelfs nog een ruïne van een boerderij (of cortijo) overeind staat. Mocht je aan de overkant van de kloof een trein over een groene gietijzeren boogbrug zien rijden, en dan in de gele zandstenen bergwand zien verdwijnen, denk er dan aan dat dit de spectaculaire setting was voor de oorlogsfilm ‘Von Ryan’s Express’ uit 1965, met Frank Sinatra als onverschrokken oorlogspiloot.

Op sommige plaatsen is er van de oorspronkelijk dienstweg niet veel meer over dan een paar verroeste staketsels die uit de rotswand steken. Halverwege het pad hangt een marmeren gedenkplaat van de drie jongeren die er van 120 meter hoogte naar beneden stortten doordat het touw waaraan ze zich vasthielden brak.

De twee rotswanden worden op hun nauwste punt –slechts 10 meter- verbonden door een hangbrug. Deze prijkt op de meeste foto’s en is zo ’n beetje hét embleem van de streek. Het is de laatste en meest spectaculaire etappe van het wandelpad. Dat is de natuurlijke habitat van wilde berggeiten en vale gieren, dieren zonder hoogtevrees, maar de gemiddelde mens haalt best even diep adem voordat hij de lichtjes bewegende hangbrug betreedt, zeker als het waait.


Stacks Image 14
INFO UIT SPANJE VANDAAG (28 april 2018)

De populaire wandeling Caminito del Rey tussen de gemeente Ardales en El Chorro (Álora) in de provincie Málaga zal er twee nieuwe routes bij gaan krijgen. Dankzij deze nieuwe wandelroutes zal het in de toekomst mogelijk zijn om een rondgang te maken waardoor men via een route van 14 kilometer lang weer bij het beginpunt kan uitkomen, circulair in plaats van lineair.

Op dit moment is de Caminito del Rey wandeling zo’n 7 kilometer lang en dient deze gelopen te worden via het beginpunt in de gemeente Ardales richting El Chorro. Bij deze huidige wandeling moet tussen de 5,5 en 7 kilometer bij gaan komen waardoor de hele wandeling rond de 14 kilometer kan worden. De extra wandelpaden moeten dan door de beboste natuur gaan van het natuurpark Desfiladero de los Gaitanes.

Bij deze nieuwe wandelroutes zijn de gemeenten Álora, Ardales, Valle de Abdalajís, Antequera, Pizarra en Campillos betrokken. Technici zijn op dit moment reeds bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden zoals waar de route moet gaan lopen, hoe deze aangelegd moet worden zoals waar houten paden moeten komen etc. Hierbij is het voor de regionale autoriteiten van belang dat de natuur niet aangetast wordt.

De Caminito del Rey werd reeds door meer dan een miljoen mensen bezocht en de interesse op nationaal en internationaal niveau is groot. Naast de wandeling zelf zal binnenkort ook het nieuwe bezoekerscentrum opengaan en denkt men dus nu aan een complete wandelervaring waardoor geïnteresseerden en rondgang van 14 kilometer kunnen maken.

(Bron)